Het "ik vertrek" verhaal van Helen en Willem.

Het "ik vertrek" verhaal van Helen en Willem.

Dit verhaal is geschreven door Helen en Willem Wagensveld -Lodder van Domaine Bonneblond in de Auvergne over hun belevenissen sinds ze in Frankrijk werken en over hun huidige camping. Je vindt deze camping in onze Frankrijk gids, op de site en de gratis app en ook op de beurzen die we bezoeken kun je er info over krijgen.

Ik vertrek 2.0

Toen Bert ons vroeg of wij een blog wilden schrijven over onze ervaringen, moesten we wel even nadenken. In de tien jaar dat we nu in Frankrijk zijn hebben we zoveel meegemaakt, daar kunnen we wel een boek over vol schrijven.

Tsja, waar zullen wij eens beginnen, iedereen kent de serie van Ik vertrek wel, (goed) voorbereid op pad, je dromen achter na. Nou als ik vertrek ons had gefilmd…had Nederland gesmuld.

Tien jaar geleden vertrokken wij naar Frankrijk in een caravan, een ongekeurde auto, geen geld en met een berg ellende achter ons. Opnieuw beginnen, voor ons allebei de zoveelste keer, allebei wéér een relatie achter de rug. Wij hadden geen relatie met elkaar maar allebei wel ondernemers die maar een woord nodig hadden en begrepen wat we wilden. Misschien zouden wij wel in Frankrijk onze wonden kunnen helen en een nieuw bestaan kunnen opbouwen.

Na twee dagen belandden we bij een Chambre d’hôte met een minicamping, die ook te koop stond. In Nederland hadden we deze al gezien en misschien was dit wel een mooie nieuwe start voor ons. Maar ja, maar zonder geld is dat niet zomaar 1 2 3 gerealiseerd. We konden die zomer eens kijken of we dit een leuk project vonden, het toerisme. Totaal anders, maar vanaf de eerste dag vonden we het al geweldig en hadden al snel onze draai gevonden.

Bleef nog het probleem van het geen geld hebben, we konden die chambre d’hôte nooit zonder financiering betalen, wonder boven wonder raakten we in gesprek die zomer met een investeerder. We vertelden onze plannen en, ondertussen geloven we wel in wonderen, wilde de investeerder met ons mee. Mooi toch zou je denken… maar dan moet de verkoper zich niet terugtrekken, vervolgens zich bedenken en als dan harde klappen vallen bij de investeerder door de crisis, we spreken over oktober 2008, tsja dan heb je een ‘ ik vertrekje’ zoals wij dat tegenwoordig noemen.

In het voorjaar vertrokken we weer, ondertussen wel een goed gekeurde auto en met de caravan naar een camping om eens te kijken wat we nu moesten gaan doen. Ondertussen waren we helemaal verknocht aan deze omgeving: Le Berry zoals de streek heet. Willem kreeg de mogelijkheid om glampingtenten op te gaan bouwen in Zuid-Frankrijk en Spanje, er moest toch brood op de plank komen. Van oorsprong ben ik schoonheidsspecialiste en massagetherapeut en ik heb mijn handjes altijd bij me, dus hopla we klappen de massagetafel uit bij kennissen die een yoga en creatieve vakanties organiseren in Frankrijk.

O ja ondertussen, werd de zakelijke relatie een échte relatie, ja, als je elkaar de caravan nog niet hebt uitgevochten na een jaar, dan zal een relatie ook wel goed gaan. Zelfs bij het weer opzetten van de voortent is er nooit een verkeerd woord gevallen.

We konden op een gegeven moment een stuk grond kopen, ja als we geen chambre d’hôte konden kopen dan zelf maar bouwen, we kunnen toch niet eeuwig in de caravan blijven wonen. Ondertussen had ik mijn mobiele bedrijf als schoonheidsspecialiste en masseur en Willem een conciërgerie bedrijf, dus we hadden wat geld kunnen sparen. Daar begonnen we vol goede moed met het bouwen van onze chambre d’hôte. C’est la Vie. Door het gebrek aan geld schoot het niet echt op, we bleven maar in die put ( kelder) hangen.

Na een koude winter, we woonden ondertussen in een stacaravan van vrienden, konden we een huis gaan beheren, lekker warm in de winter en in de zomer als het huis verhuurd was trokken we weer in de caravan. Ik werkte ondertussen in een kasteel, wat verhuurd wordt als groepsaccommodatie, als schoonmaakster. Is heel anders dan een schoonheidsbehandeling, maar goed het kasteel knapte er ook van op zullen we maar zeggen. Na een aantal jaar had ik het wel gezien, maar je moet toch ook werken dus op zoek op internet naar een andere job.

Via een vacature op een Nederlandse site in Frankrijk vond ik een geweldige advertentie. Sleutelbeheer op een landgoed, het was ondertussen 6 jaar na ons vertrek uit Nederland.

Toen we voor het eerst op Bonneblond aankwamen, het was december, winter, geen blaadjes aan de bomen, guur en koud, waren we direct verkocht; wat een enorme sereniteit en schoonheid, nu al, terwijl het winter was, we werden er stil van. Ja, dit was de plek waar we al zo lang naar op zoek waren!

Onze wens werd werkelijkheid, de Nederlandse eigenaren van Bonneblond namen ons aan als beheerderskoppel van hun schitterende landgoed, wat zij zelf al jarenlang (vanaf 1997) met liefde en passie gerenoveerd hadden. Door hun enthousiasme, de schoonheid van het Landgoed en de ongereptheid van de omgeving kregen wij het ‘Bonneblond gevoel’.

In de lente kwamen de blaadjes aan de bomen, de zon ging meer warmte geven en ook het volgende seizoen: de zomer bracht verwondering en heerlijke temperaturen en prachtige zonsondergangen op zwoele zomeravonden. De herfst, de kleuren, het veranderende licht, het ritselen van de vallende blaadjes.

De herten, reeën, vossen, wilde zwijnen, roofvogels en de nachtegaal, de stilte maken het plaatje compleet voor ons. We kregen lege accommodatie, zonder gasten, een schitterende plek en konden met heel veel ervaring onze eigen zesjarige aflevering van Ik vertrek afsluiten en begon ons sprookje!

Maar sprookjes bestaan niet, of toch wel? Niet ver van Nederland vandaan, op slechts 8 uur rijden van Utrecht, in een nog niet door toerisme overstroomd gebied, ligt Domaine Bonneblond verscholen. De weg ernaartoe is zéker sprookjesachtig te noemen, je moet het maar net weten te vinden. We verklappen en delen heel graag aan jullie onze plek en we hopen dat jullie net zo ‘betoverd’ raken als zovelen!

Centraal op het 69 tellende hectare landgoed ligt het kloppende hart met een diversiteit aan kleinschalige gemoedelijke verblijfsaccommodaties. Van camping tot lodgetenten van het Betere Boerenbed, het vakantiehuis waar je met je familie of vrienden tot 20 personen in kunt verblijven. Maar ook chambre d’hôte kamers tot 6 personen, dus ook voor een groot gezin! Nieuw in 2018 is boomhut ‘Ransuil’ voor 4 personen. Vakantie vieren op grote hoogte op een van de mooiste plekjes van het landgoed!

Overal waar je kijkt een schitterend uitzicht over de landerijen, dit jaar met bebouwd met graan. Het zoutwaterzwembad zorgt voor de nodige afkoeling en ben je avontuurlijker ingesteld? Ja dan neem je een plons vanaf de vlonder die in het zwemmeer ligt, waar je met een stoer vlot naar toe kunt. Als het een dagje iets minder weer dan kunnen de kinderen zich prima vermaken op de speelzolder met verkleedkist en gezelschapsspelletjes.

Janna en Kobus onze kune-kune varkens houden écht van knuffelen, al eens een varken van zo dichtbij gezien en op het buikje gekriebeld? We hebben ook twee paarden, een ezel, kippetjes en een haan, konijntjes, honden en een poes, een gezellig beestenbende op de boerderij!

Verse broodjes hangen iedere ochtend klaar in de landwinkel en je kunt iedere avond aanschuiven aan onze table d’hôte formule, kip met patat afhalen of zélf je pizza maken en beleggen, smullen maar!

Als het donker is zie je honderdduizend sterren aan de hemel, zelfs de Melkweg is zichtbaar, hoe bijzonder is dat! Spannende verhalen rondom het kampvuur en marshmallows roosteren dat is een heel mooi eind van wéér een prachtige dag!

We hopen dat we jullie het “Bonneblond gevoel’ kunnen laten beleven en tot een blijvende herinnering te maken.

Tot ziens bij ons Domaine Bonneblond!

PS: Ondertussen zijn we ook getrouwd en ons stuk grond, dat staat te koop!