Roadtrips 2018 (6) onderweg met autopraat

Roadtrips 2018 (6) onderweg met autopraat

De volgende ochtend al vroeg bij de garage om er achter te komen dat mijn auto een hele dure reparatie nodig heeft maar dan weer goed zal zijn. De injectoren van de brandstof blijken na bijna 3 ton aan km's kapot. De garage verzekert mij nogmaals dat het dan weer goed is en ik besluit in overleg met mijn garage in NL dat ik hem maar in Frankrijk laat maken. Repatriëren mag ook... De ANWB service is fantastisch, er staat al een vervangende auto voor me klaar en bij elke stap van het proces wordt ik netjes telefonisch ingelicht! Dit is geen reclame praatje maar neem die Wegenwacht Europa dekking als je op reis gaat! Zeker als je een wat oudere bak rijdt, zoals ik... Over de garage ben ik minder te spreken, hierover later meer, en ze proberen ook nog op een uiterst aggressieve wijze de gestrande reizigers; die natuurlijk al flink geschrokken zijn; een hele dure verzekering aan te smeren. Hierover later ook meer. Het gaat over Garage Sylvestre in Bayon en Hertz Frankrijk, dat je dat weet! 

Met de kleine Renault Captur Diesel begin ik aan de 360 km naar mijn Franse huis. Dit autootje blijkt de dranklust van een klein vogeltje te hebben en legt maar liefst 21 km met een litertje diesel af! In Frankrijk is trouwens nu iets heel vreemds aan de gang met de diesel. Jarenlang is het dieselrijden gestimuleerd en zo'n 70% van de wagens in Frankrijk rijdt inmiddels op stookolie. Plotseling is het tij gekeerd... Vanuit de politiek is diesel non grata geworden en de prijzen per liter vliegen omhoog, nu willen ze er van af, en snel! Heel vreemd, ook gezien dat de Franse dieselmotor producenten bekend staan als zeer goed! Rijen diesel auto's staan onverkoopbaar bij de dealer en om een benzine modelletje wordt gevochten. Zeer dubbel beleid, schoksgewijs ingevoerd, ondoordacht, ongenuanceerd en slecht voor de al kwakkelende Franse economie. Maar ja, dit bewijst maar weer eens dat beleidsmakers vaak de grootste domoren zijn! OK, ik ben het er helemaal mee eens om die oude stinkbakken, die wolken rook uitbraken, te weren. Begin daar eens mee, want die rijden er ook genoeg in Frankrijk.

Ik neem de route Epinal-Vesoul en kies dan een kleinere weg zuidoost via Pesmes. Dit dorp staat op de lijst "mooiste dorpen van Frankrijk" en ik wil er even doorheen wandelen, ik ben er al zo vaak langs gereden en niet gestopt. Het blijkt wel aardig te zijn maar je hoeft er niet voor om te rijden. Er is wel een camping aan een riviertje en het ligt mooi op een bult in het landschap. Ook is dit een hele rustige en groene route, veel leuker dan de grotere weg van Vesoul naar Besancon. Maar goed, de beentjes zijn even gestrekt en via Dole-Chalons sur Saône rijd ik naar Gilly sur Loire. Hier zal ik de komende dagen maaien, klussen, poetsen etc om alles netjes te krijgen voor het seizoen op onze eigen camping. Ook wil ik een dag of 4 campings gaan bezoeken maar daar heb ik redelijk weer bij nodig, en dat is het helaas niet. Ik besluit om de vertrekdatum van die roadtrip van het weerbericht af te laten hangen, ik heb twee weken en klusjes zijn er genoeg.

De foto is bij Pesmes (geen eigen foto ivm somber weer!)